Webdesign in een krachtige manier van gewoon niet alleen beroepen. We hebben de neiging om het idee te geloven dat slim uitziende .

CAPACITEITSUITBREIDING DANKZIJ NIEUWE KRACHTPATSER (Pollers)

CAPACITEITSUITBREIDING DANKZIJ NIEUWE KRACHTPATSER

POLLERS INVESTEERT IN BEDFREESMACHINE BIJ GIMA-MACHINES (bron: Metallerie)

Om aan de vraag van hun klanten te blijven voldoen, moest Pollers investeren in een extra bedfreesmachine. Nadat het Limburgs bedrijf eerder al vijf Soraluce-machines via Gima-Machines had aangeschaft, viel de keuze nu weer op diezelfde fabrikant en leverancier. “Deze keer kozen we voor het floortype, voor de productie van lange, slanke onderdelen. Hiermee krikken we de capaciteit op, waarbij de nieuwste technologieën ook bijdragen aan een efficiënte werking”, zegt operations manager Jeroen Kums.

MECHANICASPECIALIST

Pollers had eerder al vijf machines van Soraluce staan
Pollers had eerder al vijf andere machines van Soraluce in hun werkplaats staan

Pollers uit Lummen is al sinds 1950 een toeleverancier van mechanische onderdelen voor afnemers uit diverse sectoren.

“Vanouds draaien en frezen wij werkstukken, en ondertussen kunnen we ook complete mechanische installaties leveren. In dat geval lassen, lakken en monteren we ook, bovenop die verspaning. Daarbij onderscheiden wij ons vooral door de focus op grote afmetingen, waar ons machinepark dan ook volop op afgestemd is”, zegt Jeroen Kums, operations manager en mede-eigenaar van Pollers.

Zo vind je hier een grote verscheidenheid aan machines in de werkplaats, waarbij de grootste maar liefst 16 m lang is. Het bedrijf telt een veertigtal medewerkers die samen de nodige expertise hebben over die verschillende bewerkingen.

TOEGEVOEGDE WAARDE

“De jongste jaren proberen wij steeds meer te evolueren naar een one-stop-shop voor onze klanten, waarbij we hen een toegevoegde waarde willen bieden met die assemblagetaken en de complete ontzorging vanaf het ontwerp. Tekenen doen wij niet zelf, maar we helpen wel graag brainstormen; vóór de aanvang van de engineering. Zo doen we tegenwoordig dus ook aan co-engineering, om niet voor technische verrassingen te staan tijdens de productie”, aldus Kums.

opspanning werkstukken
Dit type freeswerk vergt veel expertise, onder meer voor de opspanning van de werkstukken

“Weliswaar profileren we ons verder als mechanicaspecialist en blijven we bewust weg van elektronica- of hydraulicawerkzaamheden, om op die manier niet in het vaarwater te komen van onze klanten. Dat zijn in de meeste gevallen immers machinebouwers, die vaak al dertig jaar samenwerken met ons”, legt hij de bedrijfsvisie uit.

SPECIFIEK FREESWERK

De machine heeft een magazijn met 100 gereedschappen
De machine heeft een magazijn met 100 gereedschappen

Het bedrijf had hier eerder al drie T-type- en twee S-type-freesmachines staan van de Spaanse fabrikant Soraluce; allemaal geleverd door Gima-Machines. Eerder dit jaar kwam daar nog de FLP14000-bedfreesmachine bij, van het F-type.

“Dit is het floor-model. Daarbij staat de 14 m lange tafel op de grond; gescheiden van de machinekolom. De machine heeft 3+2 assen en een magazijn met een honderdtal gereedschappen. Ze is hier 16 uur per dag operationeel, in onze vroege en late shift”, zegt Kums.

EXPERTISE

In principe kan de machine al die tijd onbemand werken, na de offline programmering. “Hierop frezen wij voornamelijk lange, slanke onderdelen zoals geleidingsbalken of robottracks, na voorafgaand laswerk. Door die beide processen zijn er veel interne materiaalspanningen. Daarom is de manier van opspannen voor ons heel belangrijk en hebben wij per shift een ervaren medewerker aanwezig voor tussentijdse metingen en eventuele bijsturingen”, vervolgt de operations manager.

STATE-OF-THE-ART

De machine biedt niet meteen nieuwe mogelijkheden, maar krikt de capaciteit wel aanzienlijk op. Zo stelt ze Pollers in staat om korte levertijden aan te houden voor haar klanten.

“Uiteraard beschikt de machine over de nieuwste technologieën, wat mooi meegenomen is. Zo is er een elektronische part probe die het werkstuk aftast, nulpunten bepaalt en verbonden is met de sturing. Daarna wordt de exacte oriëntatie van het te verspanen onderdeel softwarematig aangepast. Dit resulteert in een aanzienlijke tijdwinst bij het opspannen”, weet Kums.

“De nieuwe technologieën bieden nieuwe voordelen”

“Voorts is er het gepatenteerde ‘DAS+’-systeem: Dynamics Active Stabiliser. Hierbij worden de trillingen, gecreëerd door de eigenfrequentie van de machine, via een accelerometer permanent gemeten en door een ingenieus systeem in-process geneutraliseerd. Dit zorgt ervoor dat we in het volledige machinebereik op full force kunnen verspanen, zelfs met de verticale as in de hoogste positie en met de Ram uit. Zo lopen we ook minder risico op gereedschapsschade en bovendien leidt dit tot een betere kwaliteit en nauwkeurigheid.”

bedfreesmachine onbemand werken
Na de offline programmering kan de machine in principe gedurende twee shiften onbemand werken

“Nog handig is de interpolatieoptie, waarmee we een draaigereedschap op de spindel kunnen plaatsen voor het draaien van flenzen. Zo kunnen we meerdere bewerkingen uitvoeren in één opspanning, wat de efficiëntie verder ten goede komt.”

DEGELIJKE PARTNER

De samenwerking met Gima-Machines houdt hier al stand sinds 2000. “Zij hebben veel expertise in huis over deze freestoepassingen, waardoor ze actief met ons kunnen meedenken voor onder andere de inplanting van de machine, de fundering en de toepasbare technologieën. Bovendien zijn zij gecertificeerd om de freeskoppen in eigen beheer te herstellen, wat voor ons een absolute meerwaarde is.”

De nieuwe FLP14000-bedfreesmachine is maar liefst 14 m lang
De nieuwe FLP14000-bedfreesmachine is maar liefst 14 m lang

“Het is een servicepartner die het volledige project op zich neemt; van de installatie tot de inbedrijfname, opleiding en dienst na verkoop. Hierdoor kennen ze de machine dus door en door. Voorts waarderen we hun snelle respons, de open communicatie en eerlijke diagnose bij eventuele storingen”, aldus Kums.

Een commentaar schrijven

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *